Over 2021…

2020 heeft ons allerlei zaken duidelijk gemaakt. 2021 wordt hopelijk het jaar waarin we op basis van de ervaringen uit 2020 op de juiste manier doorpakken, een aantal zaken veranderen en een aantal zaken gewoon blijven doen. Maar dan beter. Drie zaken om mee te nemen en drie zaken om achter te laten licht ik er graag uit.

Om mee te nemen naar 2021

Crisiscommunicatie

Als je nog geen vrienden bent met Business Continuity Management (BCM), wordt dat dan snel. 2020 heeft laten zien dat Communicatie & BCM in gezamenlijkheid grote dingen kunnen laten zien.

Doe het gewoon; ánders!

Afgelopen jaar hebben we afscheid kunnen nemen van tradities die tot sleetse gewoontes waren verworden. En hebben we drempels kunnen nemen, omdat de omgeving dat vereiste. Het móest anders en het bleek te kunnen. Hou dat vast!

Ken je verhaal

 2020 leverde regelmatig een expert teveel op. Maar als je terugkijkt, zul je ook zien dat er organisaties waren die hun zaakjes op orde hadden en die klaar stonden om hun verhaal te vertellen, binnen de context van dat moment. Definieer je expertise, ken je verhaal.

Om achter te laten in 2020

De C-suite discussie

In 2020 heeft de afdeling Communicatie zijn toegevoegde waarde getoond. Middenin de organisatie en middenin de samenleving.Dat kon niet en dat kan niet zonder toegang. Maar dat is niet hetzelfde als een permanente plek aan tafel. Vraag je af: is dat écht wat je wil voor je team en voor jezelf?

De overschatting van PR-blunders

Wat geldt voor technologie, kan ook worden gezegd over de PR-impact van blunders, crises en issues: we overschatten het korte-termijneffect. Maar op lange termijn kunnen we er tegelijkertijd wel degelijk iets van leren…

Autobiografisch luisteren

Offline, online of via social media: te veel luisteren we nog om daarna zelf te kunnen praten. Nog te veel luisteren we met onze eigen oren. Zonder ruimte te geven aan wat de ander wil zeggen.